HSRP چیست

پروتکل HSRP، پروتکل لایه ی سه می باشد که روی سخت افزارهای لایه سه مثل روتر و سوییچ لایه سه پیاده سازی می شود.این پروتکل اختصاصی سیسکو می باشد،هدف و وظیفه این پروتکل داشتن مسیر دوم (Redundant) برای ارتباط با شبکه های دیگر می باشد به طوری که Up time  دسترسی به شبکه های دیگر در بالاترین حد ممکن قرار گیرد. به بیان ساده تر در یک شبکه برای دسترسی به اینترنت 2 مسیر وجود داشته باشد (2 سرویس اینترنت مختلف برای سازمان داشته باشیم)، که در صورت Down شدن مسیر اول، مسیر دوم به صورت اتوماتیک جایگزین مسیر اول شود و دسترسی به اینترنت برای کاربران ما قطع نشود.با استفاده از این پروتکل uptime دسترسی به اینترنت برای کاربران شبکه ی ما به 100% می رسد.برای پیاده سازی این پروتکل در شبکه نیاز به دو سخت افزار روتر در شبکه داریم تا به محض Down شدن روتر اول  و یا قطع شدن لینک روتر اول ، سریعا روتر دوم جایگزین گردد و دسترسی کاربران به اینترنت و یا شبکه ی مذکور قطع نگردد.

مکانیزم کاری HSRP به گونه ای می باشد که با استفاده از Redundancy مسیرها، موجب High availability در روتر ما می شود به نحوی که آدرس GW شبکه ی ما یک آدرس مجازی می شود که پشت این آدرس مجازی 2 آدرس IP  فیزیکی وجود دارد که یکی مربوط به روتر اول (Active) و دومی مربوط به روتر (Standby) می باشد  و آدرس مجازی (Virtual IP) به عنوان GW هاست های شبکه استفاده می کنیم.روتر اول (اصلی) را با عنوان Active Router و روتر دوم با عنوان Standby Router نام می بریم.

router دائما بسته ای به عنوان hello، جهت اطمینان از Up بودن روتر اول ارسال می کند. این بسته به صورت پیش فرض هر سه ثانیه ارسال می شود. به  بیان ساده Active router و standby router  مرتبا باهم در حال ارتباط و احوال پرسی می باشند. اگر به هر دلیل Active router از دسترس خارج شود و پیام hello  به standby router ارسال نکند، بعد از نیامدن بسته hello  بعد از 10 ثانیه،standby router خود را به Active router  تبدیل می کند و تبدیل به مسیر اصلی برای اینترنت و یا شبکه ی مورد نظر شما می شود. این زمان های 3 ثانیه hello  و 10 ثانیه  برای عدم دریافت بسته ی hello  قابل تنظیم هستند.

وضعیت interface بعد از فعال کردن HSRP یکی از حالات زیر می باشد:

  • Active: این interface مسیر اصلی ارتباط کاربران می باشد.
  • Standby: وضعیت standby یعنی آماده است که به محض از کار افتادن روتر active شروع به کار کند. روتر در این وضعیت هر 3 ثانیه جهت اطمینان از on بودن روتر active بسته های hello را می فرستد.
  • Speak: در این state روتر ها باهم جهت انتخاب روتر standby و active در حال گفتگو اند.
  • Listen: آدرس Virtual IP را دریافت کرده است.
  • Initial: روی این interface  پروتکل HSRP تازه کانفیگ شده است.
  • Disable: پروتکل روی interface فعال نشده است.

توضیحات تکمیلی :

  • Priority: هر interface از روتر که عضو HSRP شود، دارای یک عدد priority می باشد که با توجه به آن active router مشخص می شود، یعنی interface روتری که عدد priority بالاتری داشته باشد بعد از speak به عنوان Active router شناخته می شود.
  • Preempt: زمانی که active router به هر دلیلی down می شود، standby router جایگزین می شود و تبدیل به مسیر اصلی می شود، در این حالت اگر router اول مشکلش برطرف شده باشد و به شبکه برگردد، در حالت standby قرار می گیرد،در صورتی که شما تمایل دارید اگر روتر اول مشکلش برطرف شد و به شبکه برگشت به حالت active router تبدیل شود باید این ویژگی را روی Active router فعال کنید.

راه اندازی مرحله به مرحله روی روتر سیسکو

سناریو HSRP

فعال سازی روی Router 1

R1#configure terminal

R1(config)#interface gig 0/1

R1(config-if)#standby 1 ip 172.10.50.1 

    R1(config-if)#standby 1 preempt

    R1(config-if)#standby 1 priority 15

        4 2 R1(config-if)#standby 1 timers

      نکته :

      • در کامند آخر عدد اول از چپ hello time  و عدد دوم hold time  می باشد.
      • آدرس 172.10.50.1 همان IP  مجازی روترها می باشد که به عنوان GW برای هاست ها در شبکه استفاده می شود.
      • فعال سازی preempt  با توجه به نیاز شما (توضیحات بالا) می باشد.

      فعال سازی روی Router 2

      R2#configure terminal

      R2(config)#interface gig 0/1

      R1(config-if)#standby 1 ip 172.10.50.1 

        R1(config-if)#standby 1 priority 10

            4 2 R1(config-if)#standby 1 timers 

          نمایش وضعیت HSRP روی روتر

           R1#show standby

            R1#show standby brief